Πληγή

Πληγή, είστε σίγουροι; Η πληγή είναι μια βλάβη του δέρματος. Συχνά επιφανειακές, ακόμη και μικρές πληγές απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικά βασικά βήματα για την αντιμετώπισή τους: τον καθαρισμό, την προστασία και την επούλωση.

Κοψίματα, χτυπήματα

Κοψίμο, χτύπημα, γρατζουνιές; Αν και είναι επιφανειακές, ακόμη και οι μικρές πληγές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικά βασικά βήματα για να τις αντιμετωπίσετε: πλύνετε την πληγή με καθαρό νερό και απολυμάνετε με αντισηπτικό. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε την πληγή. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα επίθεμα που θα το προστατεύσει από ακαθαρσίες και βακτήρια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Τέλος, για να αποφύγετε την εμφάνιση ουλών, εφαρμόστε ένα επίθεμα θεραπείας μετά την παύση της αιμορραγίας της πληγής. Πονάει!

Φουσκάλες

Φουσκάλες, είστε σίγουρος; Οι φουσκάλες αποτελούνται από ένα διάφανο υγρό το οποίο εμπεριέχεται εντός ενός λεπτού στρώματος δέρματος. Συνήθως τις βρίσκουμε στα χέρια ή στα πόδια, εμφανίζονται μετά απο παρατεταμένη τριβή του δέρματος (παπουτσιά, εξοπλισμός, κλπ) και είναι ιδιαίτερα επίπονες.   Οι φουσκάλες ειναι συνηθισμένες και επανεμφανίζονται συχνά!

Κάλοι

Κάλοι, είστε σίγουροι; Οι κάλοι σχηματίζονται λόγω τοπικής πίεσης στο δέρμα σε περιοχές πίεσης και τριψίματος (σφιχτά παπούτσια, παραμορφωμένα δάκτυλα ποδιών κλπ.). Γενικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, εκείνοι που εντοπίζονται στην επιφάνεια του δέρματος και εκείνοι που έχουν ήδη αναπτυχθεί βαθύτερα στο πόδι και προκαλούν πιο έντονο πόνο καθώς συμπιέζουν τις απολήξεις των νεύρων. Πονάνε!

Σκασμένο δέρμα

Σκασίματα, είστε σίγουροι; Οι αμυντικοί μηχανισμοί του δέρματος προκαλούν φλεγμονή, ξηρότητα δέρματος και πάχυνση του δέρματος (υπερκεράτωση), με αποτέλεσμα το σπάσιμο της επιφάνειας του δέρματος (εμφάνιση σκασιμάτων με διαφορετικά βάθη). Είτε στα χέρια είτε στα πόδια, οι αιτίες είναι συχνά η έκθεση σε θερμότητα και κρύο, επιθετικά οικιακά προϊόντα, τρίψιμο ή χειρωνακτική εργασία.   Τα σκασίματα είναι επώδυνα και δύσκολα μπορούν να θεραπευτούν.